Single – Space Sense in Architecture

In this project I worked on this period, when I entered a place, I tried to interpret how we perceive that place. In particular, in my project, from the moment we entered the house, I tried to create a one-room feel at home, thanks to an ongoing top cover, including the entrance and exit. In making this interpretation, I did a research on how a single sense of space was applied in architecture. These are;

Wall Cloud by Sasaki Architecture

A disco called “Juliana’s Tokyo” was untouched by a variety of renovation projects for a warehouse that existed as a symbol of Tokyo’s coastline in the early 1990s. Because there was a low ceiling height of only 1.7m to 2.1m on the ground, which provided a cramped experience on space people. The ceiling was removed, and the beams were now surrounded by voids as gripping walls, giving the light the importance that the shares gave between the shafts. Separators for individual areas for users are transparent glass attached under the wall volume. Floating walls were also placed in the entrance hall and functioned as shelves or countertops. I think it was a nice design for the walls to be used as furnishing items at the same time. The area adjacent to the entrance hall gives a sense of unity and openness visually and consists of a single sliding space of all the walls. The repressive ceiling-like area of a symbol of the past has been transformed like a wall cloud and repeated as an impressive space.

 Scenario’s House by Scenario Architecture

This house is a house designed by the architect for his own family, so he put the name of the Scenario’s House. The main design challenge was to find a way to connect the front of the house. Initially, there were two separate reception halls, in the basement, full height, both physically and visually, to create a single and two-way emotion. It is connected to outdoor living and kitchen areas. Creating a split-level open double reception connected to the kitchen and garden floor with an angled glazed roof extension and a ‘sliding’ library feature that goes up to the floor in the bedroom solves this challenge.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s